LogoMinisterior
LogoOEPM

Modelo de utilidad

Informació general sobre sol·licitud-e d'invencions

L'Oficina Espanyola de Patents i Marques, dins del seu compromís amb la millora de la qualitat dels serveis que ofereix als ciutadans, en col·laboració amb l'Oficina Europea de Patents i amb l'Oficina Internacional de l'OMPI, ha desenvolupat el projecte de presentació electrònica de sol·licituds de patents en espanyol.

Sol·licituds nacionals

Les sol·licituds de patent d'invenció i de model d'utilitat regulades per la Llei 11/1986, de 20 de març, de patents, es poden presentar a través d'Internet. De la mateixa manera, es podran presentar les sol·licituds d'entrada en fase nacional de les sol·licituds internacionals PCT en les quals es designi Espanya.

Dins de cada modalitat, patent o model d'utilitat, es poden presentar diversos tipus de sol·licitud, com: addicions a patents espanyoles o europees, sol·licituds divisionals, transformació de sol·licitud de patent europea, i sol·licituds de canvi de modalitat.

D'altra banda, a les sol·licituds de patent, i sempre que es compleixin les condicions a l'efecte, es pot marcar l'opció d'inclusió en el Programa de Concessió Accelerada de Patents (CAP).

El programari és distribuït per l'Oficina Europea de Patents, a través d'EPO Online Filing. És gratuït. La documentació s'ha d'adjuntar a la sol·licitud en format PDF.

Finalment, pel que fa a les signatures electròniques, se n'ha posat a disposició dels sol·licitants de diferents tipus, entre els quals es pot destacar la signatura en facsímil o la signatura electrònica avançada. Trobarà més informació sobre aquest tema a l'apartat de requisits tècnics.

Sol·licituds internacionals PCT

Com a conseqüència dels treballs desenvolupats, la Gaseta del PCT núm. 03/2004, de 15 de gener, ha publicat la comunicació corresponent per informar que l'OEPM està preparada per a la recepció de sol·licituds internacionals PCT en format electrònic. Aquest anunci inclou els paràmetres tècnics necessaris que fan possible la presentació electrònica. També cal destacar l'interès de l'OEPM a oferir als sol·licitants diferents opcions pel que fa als mitjans que poden fer servir. A continuació es detallen els aspectes més destacats inclosos a la Gaseta.

Des del 15 de gener de 2004, es poden presentar sol·licituds internacionals PCT en format electrònic o per mitjans electrònics, de conformitat amb la Regla 89 bis del PCT, i amb la Part 7 i l'Annex F de les Instruccions Administratives, que n'inclouen, respectivament, l'àmbit legal i l'estàndard tècnic necessaris.

Les sol·licituds es poden presentar electrònicament en línia, a través d'Internet, o mitjançant la utilització de mitjans físics, com el disquet de 3,5 polzades, CD-R o DVD-R. Hi ha dos equips lògics (programari) disponibles: un distribuït per l'Oficina Europea de Patents a través d'EPO Online Filing, i un altre per l'Oficina Internacional de l'OMPI, denominat PCT-SAFE. Tots dos són gratuïts. Pel que fa als formats dels documents, els sol·licitants poden utilitzar els següents: XML, PDF o TIFF.

Els llistats de seqüències d'aminoàcids o nucleòtids s'han d'ajustar a la norma WIPO Standard ST.25. En cas d'adjuntar-se una llista de seqüències, s'ha d'introduir a l'apartat Biologia > Llista de seqüències, en un format que permeti executar una recerca (ST.25 o ASCII Text). S'ha d'introduir també a l'apartat Contingut > Elements d'acompanyament elegint l'opció "Altres", en format PDF.

Finalment, pel que fa a les signatures electròniques, se n'ha posat a disposició dels sol·licitants de diferents tipus, entre els quals es pot destacar la signatura en facsímil o la signatura electrònica avançada. Trobarà més informació sobre aquest tema a l'apartat de requisits tècnics.

Sol·licituds de patent europea

L'OEPM és un organisme competent per rebre sol·licituds de patent europea.

Les sol·licituds poden ser presentades electrònicament, per Internet. El programari és distribuït per l'Oficina Europea de Patents, a través d'EPO Online Filing. És gratuït. Pel que fa als formats dels documents, els sol·licitants poden utilitzar els següents: XML o PDF; per a les llistes de seqüències d'aminoàcids o nucleòtids, s'ha d'utilitzar el format WIPO Standard ST.25. Finalment, pel que fa a les signatures electròniques, se n'ha posat a disposició dels sol·licitants de diferents tipus, entre els quals es pot destacar la signatura en facsímil o la signatura electrònica avançada. Trobarà més informació sobre aquest tema a l'apartat de requisits tècnics.

Validacions de patents europees

El Reial decret 2424/1986, de 10 d'octubre, d'aplicació del Conveni sobre concessió de patents europees, regula la presentació de traduccions als efectes d'obtenir la protecció provisional o definitiva a Espanya. La traducció pot referir-se a les reivindicacions de la sol·licitud —i del text dels dibuixos, si és el cas— (protecció provisional quan la sol·licitud ha estat publicada per l'EPO), o al text complet de la patent europea, ja sigui concedida en la seva forma, modificada després d'un procediment d'oposició, o limitada com a conseqüència d'un procediment de limitació (protecció definitiva). Aquestes traduccions de validació d'una patent europea a Espanya no s'han de confondre amb les traduccions previstes al procediment de concessió, regulat al conveni, les quals es presentaran davant de l'Oficina Europea de Patents, i pels mitjans que l'esmentada Oficina prevegi.

L'Oficina Espanyola de Patents i Marques posa a disposició dels sol·licitants i titulars de patents europees una plataforma segura per a la presentació electrònica de les traduccions relatives a la validació a Espanya d'una sol·licitud o una patent europea. A més, la plataforma permet realitzar altres tràmits associats al procediment de validació a Espanya. Aquests tràmits són: contestació a suspensos, presentació de documentació o correccions de forma voluntària, sol·licitud de pròrroga de terminis, i sol·licitud de restabliment de drets per no presentació de la traducció.

Respecte al procediment electrònic

D'altra banda, pel que fa al procediment electrònic, l'Oficina Espanyola de Patents i Marques remetrà als sol·licitants un justificant de recepció que inclourà dades relatives al sol·licitant, el títol de la invenció, la data de recepció i el número de la sol·licitud internacional, a més de la identificació dels fitxers electrònics rebuts relatius als diferents documents de què es compon la sol·licitud internacional: petició, descripció, reivindicacions, etc. A més, l'OEPM, en la seva condició d'oficina receptora, farà els esforços necessaris per acceptar una sol·licitud internacional en forma electrònica quan aquesta inclogui determinats defectes, i per informar els sol·licitants, per qualsevol mitjà, sobre la recepció de la sol·licitud electrònica. Pel que fa a les formes de pagament, es podran utilitzar els procediments disponibles a la OEPM. Finalment, amb l'objectiu de resoldre els dubtes o problemes tècnics que es puguin presentar, l'OEPM ha establert una unitat d'atenció als usuaris (veure apartat d'assistència tècnica i informació)

Quadre adjunt

En el quadre adjunt es relacionen els descomptes i la data a partir de la qual es poden presentar les diferents sol·licituds:

Sistemes receptors de la sol·licitud

L'aplicació informàtica permet triar a quin dels dos sistemes següents s'envia la sol·licitud:

  • Mode producció: presentació efectiva de la sol·licitud i amb ple valor jurídic.
  • Mode demo: sistema de demostració, que simula el procediment complet de tramesa de la sol·licitud però sense valor jurídic, només per a proves i aprenentatge.

 

Els mòduls disponibles a Online Filing són:

  • ES3101 (Sol·licitud de patent i model d'utilitat)
  • ESTSUBS (Tràmits posteriors de patent i model d'utilitat)
  • EP1001 (Sol·licitud de concessió de patent europea)
  • ESEPVAL (Validació de patent europea)
  • PCT/RO/101 (Sol·licitud Internacional PCT)
  • PCT-DEMAND (Sol·licitud d'examen preliminar internacional)
  • PCT-SFD (Documents PCT presentats amb posterioritat)

© Oficina Española de Patentes y Marcas, 2021

Este sitio web utiliza cookies propias para ofrecer un mejor servicio. Si continúa navegando consideramos que acepta su uso. Encontrará más información en nuestra Política de Cookies.

OK | Más información